miercuri, 15 ianuarie 2014

                            Castelul de la Versailles

Palatul Versailles este unul dintre cele mai mari si opulente castele din intreaga lume. Cu peste 2100 de ferestre, 1250 de seminee si 67 de scari interioare, castelul Versailles este una dintre cele mai vizitate atractii turistice din Franta. Fiind un exemplu perfect de arta franceza a secolului al 18-lea, aceasta cladire istorica se afla pe lista Patrimoniului Universal UNESCO de mai bine de 30 de ani.
Castelul a fost resedinta oficiala pana in anul 1789, iar de atunci a fost privit ca o resedinta neoficiala. Cunoscut si drept "Leaganul Libertatii", Palatul Versailles a fost si locul in care populatia Parisului si-a manifestat nemultumirea fata de Regele Ludovic al 14-lea, fortand familia regala sa lase in urma viata ei decadenta si sa se mute in adevarata capitala a Frantei, Paris.
Gradinile de la Versailles
Gradinile de la Versailles
In vizitarea Palatului de la Versailles exista cateva puncte care nu trebuie ratate, desi intregul ansamblu este cu adevarat deosebit. Apartamentul reginei are 4 camere si a fost ocupat de fiecare regina, ultima fiind Maria-Antoaneta. A suferit multe schimbari ce explica multitudinea de stiluri in contrast cu apartamentul regelui. In acest apartament, reginele au trait in afara vietii publice (toti copii regilor s-au nascut in dormitorul cel mare).
Castelul de la Versailles
Curtea si gradinile de la Versailles
Apartamentul regelui, redecorat de cateva ori, a fost ultima oara zugravit intre 1671 si 1681 si reprezinta planete gravitand in jurul lui Apolo, Dumnezeu fiind reprezentat de soare (emblema regelui Ludovic al XIV-lea) in mitologia greaca si romana. Apartamentul are 7 camere, fiecare camera avand scopul sau:bufet, jocuri, camera de dans, camera de biliard in timpul petrecerilor date de rege.
Sala Oglinzilor, lunga de 73 de metri, lata de 10,5 metri si inalta de 12,3 metri are pe tavan pictate cateva scene din viata regelui Ludovic al XIV-lea din momentul in care a inceput domnia in anul 1661 si pana in anul 1678 cand a fost pacea din Nijmegen. Regele trecea in fiecare zi prin aceasta sala in drumul sau spre capela si spre apartament. Sala era folosita pentru a gazdui receptiile mari, nuntile regale si intalnirile intre ambasadori.

Sala Oglinzilor de la Versailles
Sala Oglinzilor de la Versailles

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu